Ingredienten springrolls

Recept – Vietnamese springrolls

Al een tijdje wilde ik graag springrolls maken (of summerrolls, hoe je zo ook wilt noemen), maar voor mijn gevoel was dat altijd zo’n karwei. Tot ik het gewoon een keer ging maken, en er achter kwam hoe easy en snel het is. Je kunt er al je restjes in kwijt en het smaakt altijd goed! Lees je mee hoe makkelijk dit is?

Springrolls

SpringrollsSpringrolls komen van oorsprong uit China en Vietnam, en er zijn een heleboel soorten. Soms zijn ze gefrituurd, soms gestoomd, en soms gewoon gerold met rijstpapier. Welke soort er wordt geserveerd, hangt af van in welke regio je bent. Ze heten springrolls, omdat het een van de lekkerste gerechten was van de lente, wanneer er weer verse groenten in China en Vietnam te krijgen waren. In de winter werd er vooral geconserveerd voedsel gegeten, maar in een springroll was de eerste oogst verwerkt. Daarom vind ik ze denk ik ook zo lekker: vol met knapperige en verse groenten! Je kunt ze natuurlijk vullen met alles wat je maar in huis hebt, en ze vegetarisch, vegan of met vlees maken. Vandaag maak ik twee soorten, één vegetarische en één met kip.

Ingrediënten

 • een pak rijstpapier, te kopen bij de meeste supermarkten of bij de toko
 • Voor de saus: 1 knoflookteen, 1cm gember en sojasaus
 • 100g mihoen

En verder alles wat je lekker vind of nog in huis had. Ik ging voor:

 • 1 rode paprika
 • een klein zakje gesneden kool
 • 1 kleine winterpeen
 • lente-ui
 • handje verse koriander
 • Avocado
 • Een halve komkommer
 • Voor de vleesvariant: 1 kipdijfilet, in stukjes gesneden
 • Voor de vegetarische variant: 3 eieren

Bereiding

Kook wat water en bereid de mihoen volgens verpakking.

Snijd de paprika in dunne reepjes en de winterpeen julienne. Je kunt natuurlijk ook voorgesneden julienne wortel kopen, dat is iets duurder, maar wel handiger als je geen keukenmachine hebt met julienne stand (soms wel een aanrader als je mijn recepten maakt haha!). Raspen kan natuurlijk ook. Snijd de lente-ui, de avocado en komkommer in dunne plakjes.

Bak de stukjes kip aan in wat olie en breng op smaak met zout en peper.
OF: scramble de eieren en breng op smaak met zout en peper.

Pers 1 knoflookteen uit en rasp de gember (of snijd heel fijn) en meng dit met 100 ml sojasaus. Laat de smaken even intrekken.

Serveer alles in leuke schaaltjes op tafel, zodat iedereen de vulling kan maken waar hij/zij zin in heeft. Het is echt een feestje om dit te eten, iedereen maakt zijn eigen springrolls!

Ingredienten springrolls

Ingredienten springrolls

Nu kun je beginnen met het in elkaar zetten. Zorg voor een diep bord of schaal met heet water, waar het rijstpapier in past. Hoe heter, hoe sneller het rijstpapier gaar is. Dompel het rijstpapier een paar seconden onder en probeer het er dan zonder te frommelen weer uit te krijgen. Het is even pielen, maar het kan. Leg het rijstpapier uitgespreid op je bord en begin met beleggen. Leg alle ingrediënten van jouw smaak op een strookje van ongeveer 10 cm breed. (als je breder doet, dat kan wel, maar dan wordt je springroll wel minder stevig)

Begin bijvoorbeeld met wat mihoen, leg daarop wat kool, paprika, wortel, komkommer, avocado, kip/ei en wat koriander. Besprenkel met 1 theelepel van het sojasaus mengsel, en begin dan met rollen (ik heb voor de duidelijkheid even een fotoserie gemaakt): vouw eerst de kant het dichtst bij jezelf over de rol. Vouw daarna de zijkanten eroverheen. Rol daarna de rest strak op, rol van je af.

bereiding springrolls

En klaar is je springroll! Sommige mensen serveren het ook nog met pindasaus, ik vind ze persoonlijk zo al lekker (en zout genoeg, haha!). Oh, en ik vond die met ei echt het lekkerst! Wat is jouw lievelings ingrediënt van springrolls?

Post a Comment