Veganuary eetdagboekje – deel 2

Het zit erop! Vandaag is de laatste dag van veganuary, de hoogste tijd dus om mijn tweede eetdagboekje met jullie te delen. In deel 2 van januari was ik beduidend minder creatief dan in het eerste deel. Door pittige werkdeadlines, donkere dagen en de aanhoudende lockdown viel het me zwaarder, maar ik heb mn best gedaan. Lees hier mijn avonturen, terugblik en conclusies na een maand vegan.

Een maand vegan, de korte conclusie

Het is zover; veganuary zit erop. Mijn eerste gedachte? Why the f organiseert men dit in januari; de saaiste, donkerste en treurigste maand van het jaar. Haha. Goed. Het viel me dus zwaar, en vooral omdat er deze maand verder he-le-maal niets te beleven viel. De horeca was grotendeels dicht, de dagen waren kort en ik werkte alleen maar. En waar veganuary me in het eerste gedeelte van januari vooral energie gaf om toch nog íets te doen, begon het me de tweede helft een beetje tegen te staan. Ik cheatte een paar keer, maar ontdekte desondanks nog steeds een aantal lekkere recepten. Voordeel voor jullie? Ik ging in de tweede helft van veganuary gewoon alleen maar voor makkelijk dus het is voor iedereen reproduceerbaar.

Ontbijt

Qua ontbijt ontdekte ik niet heel veel nieuws vergeleken met de eerste helft van veganuary. Ik probeerde de sojayoghurt uit van Alpro, maar die vond ik niet zo lekker. Hij smaakte heel… chemisch? Verder at ik vooral mijn heerlijke granola met haveryoghurt van oatly en veel fruit. Yum!

Oja! Ik testte nog wel een nieuwe havermoutpap uit. Deze was iets minder spannend dan die van het vorige overzicht, maar wel nog steeds erg lekker: bananenbrood havermoutpap. Hier vind je het recept.

Lunch

Ik maakte een té lekkere brunch voor vrienden, met bloemkoolsteak, een salade van quinoa, gegrilde broccoli en zonnebloem- en pompoenpitten. Het was zo ongeveer het enige vegan recept uit mijn Melbourne brunchboek haha, maar oh my wat was dit een topper.

Verder geen noemenswaardige lunchfoto’s eigenlijk.

Dinner

Hier probeerde ik wel weer een paar goede doch simpele recepten uit. Zo maakte ik een ovenschotel met orzo en tomaat uit ‘de groene bakplaat’. Super simpel (maar echt: ‘gooi alles in een bakplaat en zet in de oven’ – simpel) en heel smakelijk!

Ook probeerde ik dit vegan fajita recept en die was echt goddelijk. En wederom zo simpel! Stond echt in een kwartiertje op tafel. Een beetje paprikas bakken met kipstuckjes en dan het magische ingredient ‘chipotle pepers in adobo sauce’ erbij. You’re welcome. Oja ik maakte er ook dit salsa recept bij, wat al een tijdje favoriet is in huis. Ik bak altijd wel eerst even kort de knoflook en ui aan in een pannetje, omdat je anders nog 3 dagen wakker wordt met knoflook-ui adem.

Verder had ik een pot zongedroogde tomaten (die heb ik wel vaker over na dit recept) en zat ik eens te browsen wat daarmee te doen. Zongedroogde tomaten vind ik heel lekker, maar ook best sterk van smaak, dus soms is het een beetje too much ofzo? Maar dit recept voor een soort rode pesto pasta was echt yum. Wederom in een handomdraai op tafel.

En tot slot maakte ik Merels linzensoep en daar at ik twee dagen van. Super lekker.

Ik bestelde ook nog een keer eten bij Roti Revolution, een nieuw concept van Karibu (mijn fav). Dat was ook super lekker! Wel pittig haha, le bf had de kip versie en hij zei dat die veel minder pittig was.

Wat heb ik gemist? En wat zijn blijvers?

Well, ondanks dat ik veel leerde van veganuary, heerlijke nieuwe blijvende recepten heb ontdekt en het op zich wel mee vond vallen, heb ik wel een aantal dingen gemist. Zo heb ik veel Italiaanse recepten vermeden want dan hoefde ik ook geen kaas-vervangers te zoeken. Ook heb ik halloumi en burrata gemist. En de simpele kaas-op-brood lunch, maar vooral uit luiheid denk ik.

Qua yoghurt en melk vond ik het helemaal geen straf: de haveryoghurt van Oatly is heerlijk (wel duurder natuurlijk dan ‘gewone’ yoghurt, maar in de bonus is het okee). De havermelk is hier in huis gewoon een blijver, ook le bf vindt het prima om daar onze cappuccino’s en havermoutpap mee te maken.

Al met al vond ik het een leerzame maand. Ik ga proberen om zeker een paar avonden per week vegan te blijven eten en ook de havermelk en havermoutpap zijn hier in huis dus een blijver. En om eerlijk te zijn hoop ik jullie ook een klein beetje geïnspireerd te hebben om het af en toe eens te proberen, want als we allemaal 1 dag of avond per week vegan zouden eten, dan heeft dat zoveel meer impact dan als ik het in mijn eentje 7 dagen per week perfect zou doen.

ps. ik heb door extreme werkdeadlines veel minder blogs geschreven over wat je allemaal bereikt met vegan eten en ik heb ook helemaal geen hotspots gedeeld. Dat komt er nog allemaal aan, maar ik zal daar ook in februari en maart nog de tijd voor nemen! So stay tuned 🙂

Comments: 3

  • reply
    januari 31, 2022

    Ik vind dat je alsnog dapper hebt volgehouden! Het was inderdaad een saaie maand, ik was blij dat ik hier lekker veel buiten de deur kon eten. Ik wil je echt graag meenemen naar Spritz, een 100% vegan Italiaans restaurant hier. Zo lekker! Ze hebben oprecht goede vegan kaasjes en hun sauzen zijn zo romig!

Post a Comment